- Az angol szetter természete, kant vagy szukát válasszunk társat!
- Az angol szetter standard
-
Az angol szetter természete, kant vagy szukát válasszunk társat!


Az angol szetter rendelkezik a négy szetter fajta (angol, vörös, vörös-fehér ír szetter) közül a leglágyabb természettel.

Az angol szetter nagyon intelligens, könnyen és gyorsan tanul, nagyon szociális és határozott elképzelése van a dolgokról.

Ösztönös vadászkutya, feladata a vad feltalálása és helyének jellegzetes testtartással történő jelzése a vadász számára. Nagy területet képes vágtázva rövid idő alatt átfésülni, rendkívül jó orra van. Ebből adódóan önálló döntések meghozatalára képes, tekinthető ez némi önfejűségnek is.
Nagy mozgásigénye, amit naponta ki kell elégíteni, lehetőség szerint biztonságos területen, szabad szaladgálás formájában.

Rendkívüli módon ragaszkodik a gazdájához, nem viseli jól, ha naponta hosszú időre magára hagyják, kifejezetten társas lény. Igazi családi kutya, jól kijön más háziállatokkal és gyerekkel is.
A közös örömteli együttlét alapja a megfelelő NEVELÉS (nem idomítás). Mivel könnyen tanul és mindenre emlékezik (jóra, rosszra egyaránt) következetesen kell, sok szeretettel. A kemény bánásmódot egyáltalán nem viseli el, magába forduló, letargiás kutya lesz.

Sokszor felmerül a kérdés, kant vagy szukát válasszunk? Mindkét nemnek megvan a saját varázsa, szépsége. Általában a kant tartják agresszívebbnek, rámenősebbnek, határozottabb fellépésűnek.
Ez a vélemény számos kutyafajta esetében megállja a helyét, azonban egy jól nevelt, jól szocializált angol szetter esetében a helyzet egy kicsit más.

Az angol szetter kan általában nem kezdeményez verekedést más kanokkal szembe sem, a családdal rendkívül lágy, még a domináns egyedek is elegendőnek érzik egy-egy morranással kifejezni más kutyával szembeni erő- vagy pozíció fölényüket. A kanok vizeletükkel jelőlik a területüket, amit nem
minden növény visel el. Ezen alacsony kis kerítés segítségével könnyen lehet segíteni. A kanokat a tüzelő szukák izgalomba hozzák, ám a minden fajtára igaz. A kanok impozánsabbak, nagyobbak és erőteljesebb felépítésűek, igazi arisztokratikus megjelenéssel.

Ebben a fajtáben a szukák és a kanok kedves természetében nincs különbség. A szukák a területet alaposan felmérik, hiszen biológiai ösztönük szerint ez a terület lesz, ahol ösztöneik szerint a leendő utódaikat felnevelni vélik. A szukák hajlamosabb a hangulatváltozásra és határozottan tudtunkra adni, hogy valamit nem szeretnének. A szukák is jelölik a területüket, nemükből adódóan más módon, nem a bokrok és fák oldalát, hanem a gyepet jelölik, ami a gyep fajtájától függően többé - kevésbé idővel láthatóvá válik. A szukák "pedánsabbak", szinte óramű szerű pontossággal jelzik az etetés, séta idejét, vérmérsékletüktől függően vagy ugatással, vagy le-föl való járkálással, a gazdi bökdösésével.

A szukák évente átlagosan 6 havonként ivarzanak "tüzelnek", amikor keresik a kan társaságát, szintén vérmérséklet kérdése, hogy ennek hangot adnak-e vagy sem. Az ivarzás 3 hete során figyelni kell a biztonságos helyen való tartására, hogy a nem kívánatos szaporulatot elkerüljék. A tüzelés következménye lehet az álvemhesség, ami orvosi kezelést, beavatkozást igényel. A tüzelést étkezési problémák kísérhetik (étvágytalanság, vagy túlzott étvágy). A tüzelési idószak alatt a szuka idegesebb vagy letargikusabb lehet. A nem ivartalanított szukáknál az ivarzással együttjáró hormonszint változás, amit nem kísér biológiai funciót beteljesítő vemhesülés, ellés és szoptatás (mindez az egymása épülő és egymást követő hormonális változásokkal) méhgyulladáshoz vezethet, ami haladéktalan állatorvosi beavatkozás hiányában fatális lehet a kutyára nézve.

Az angol szetterek lágy természetüknél fogva házőrzésre nem alkalmasak. Nagyszerűek társak, agilityzni, terápiás kutyaként, vadászni, sportolni (futás, tájfutás, túrázás stb..), szeretik a vizet, a mozgást , a társaságot.

ANGOL SZETTERREL EGYÜTT ÉLNI EGY ÉLETFORMA, MAGA AZ ÖRÖMTELI ÉLMÉNY.

Mód Éva
Blue Jeans Forever Kennel
ezüstkoszorús mestertenyésztő
angol szetter küllembíró (ESA)