...Aki esetleg rossz sorba áll be, azt kiállítják a sorból a kompra való felszállás előtt. Vagyis potyára várt egy vagy akár több órát is. A kompon az állatot a kocsiban kell hagyni, az utasoknak kötelező kiszállni és felmenni a fedélzetre. Hatalmas hajón utaztunk. Három szinten helyezkedtek el a személyautók, buszok és kamionok. Önkiszolgáló üzlet, Meki, hatalmas kávézó, vetítőterem, pénzváltó, lift és játék képek üzemelt a hajon. Fél órás út után érkeztünk az Angliai partokhoz.
Az itthoni kánikula után eső és hűvös idő fogadott bennünket. Jól jött a kézitáskába betett melegebb holmi. Itt sűrűn és kevés ideig esik az eső. Nagyon kell figyelni autóval a bal kéz szabályra. Angliában viszonylag jól lehet haladni a városokban, mert a táblákon kívül az aszfaltra is fel van festve, mire kell figyelni. A nagy bevásárló központok parkolói ingyenesek, de 2-3 órát lehet csak parkolni, amit kamerákkal ellenőriznek. Az üzletekben a pénztárnál várakozási zóna van kijelölve. Több kassza működik egy pultnál és a pénztáros "next please" szólításra kéri a következő sorban állót fizetni. Elmondható az angolokról, hogy segítőkészek és udvariasak.
Hazafelé már kiskutyával utaztunk. A vendégszerető kedves angol házaspár ellátott bennünket utipapirokkal. A kutyus az én nevemre kiállított útlevelet kapott. Ezzel igazolhatom az ellenőrzéseknél, hogy nem kereskedelmi célra hozom a kutyát. Az útlevélbe chip szám, és a védőoltás igazolása van bejegyezve. Nem volt szükség veszettség elleni védőoltásra a kutyus kora miatt. Franciáknál a betöltött 12 hetes kor után kötelező az oltás megléte. Ezek a szabályok csak az Angliából kivitt kutyákra érvényesek. A bevitelt szigorú szabályok nehezítik.
Érdekességként említem még, hogy Franciaországba érkezve az Angol autók fényszóróira fényirányt módosító matricákat ragasztottak fel a fordított oldali közlekedés miatt.
Belgiumban voltak benzinkutak, ahol előre kellet fizetni és csak utána a kifizetett mennyiséget lehetett tankolni.

Fárasztó, de szép utunk volt. Egy gyönyörű, nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutyussal tértünk haza. Nadal jól bírta az utazást. Útközben evett és ivott a pihenőhelyeken, és az "autó tisztasággal" sem volt probléma. Végig aludta az utat. Itthon gyorsan beilleszkedett a nagy kutyáim társaságába.
Remélem, hogy Nadallal lesz még alkalmunk az Egyesült Királyságba kiállításra látogatni.
Az Angelic setters kennel egy nagyszerű angol fiúval gazdagodott: Swannery Domino Dancer "Nadal"lal!
Hálás köszönet Briannak, Margaretnek és Janenak, akik lehetővé tették, hogy Nadal az enyém lehessen. Mód Évinek, aki a segítségemre volt és nem utolsó sorban a páromnak, aki támogatta elképzelésemet.